top of page

L'essència
de Mans

Mans que abracen i acullen amb amor

Per a nosaltres és molt important el vincle que s’estableix entre l’infant i l’adult que cuida i acompanya. Perquè un vincle estable i afectuós en aquesta primera etapa de la vida és la base per un desenvolupament de la personalitat sana i equilibrada. 

El pell amb pell al néixer permet als infants sentir-se segurs i estimats, sentir que tenen cobertes les seves necessitats i a partir d'aquí anar a descobrir el món amb confiança. A través de l’oïda, el tacte, l’olor, etc. els infants experimenten el plaer del contacte amb la persona cuidadora. És des d’aquesta mirada que ens acostem als infants, per atendre les seves necessitats amb amor i respecte. 

 

Considerem essencial per la salut mental que el nadó i l’infant tingui la vivència d’una relació càlida, íntima i continuada amb la mare o substitut matern, en la que ambdós assoleixen satisfacció i gaudi”. (J. Bowlby)

2

Mans pausades que són presència

Els moments de cura diaris (canvi de bolquer, rentar mans, etc.) són moments idonis per tenir una relació individual amb cada infant. L’infant és el protagonista i és el seu cos qui sent les sensacions.  És per això que dedicar-hi temps, gestos suaus i paraules que antipicin els moviments, permet als infants viure aquests moments de quotidianitat amb tranquil·litat i obrir-se a cooperar i anar adquirint la seva pròpia autonomia.

 

Per un nadó, les nostres mans constitueixen la introducció al món. Si el contacte és pausat, suau, i les mans “sol·liciten” la col·laboració de l’infant en lloc de demanar-la, se’ns recompensa amb una relació basada en la confiança, el respecte i la cooperació mútua.”(J. Lansbury)

3

Mans que accepten els ritmes i la individualitat de cada infant

Cada infant té uns ritmes i unes necessitats diferents. Respectar aquests ritmes diferents passa per evitar resoldre nosaltres els reptes que es van trobant, perquè si ho fem per ells, els estem fent perdre una oportunitat per créixer. 

L’observació i l’acceptació de la naturalesa pròpia de cada infant resulta clau per poder reconèixer-la i atendre-la. Per això totes les emocions són permeses i acollides. 

 

Qualsevol ajuda innecessària és un obstacle pel desenvolupament.” (Maria Montessori)

4

Mans que acompanyen el descobriment, el joc i el moviment

Els infants aprenen, es relacionen i s'expressen jugant. A través del joc espontani i el moviment els infants poden mostrar-se tal com són, sense judicis ni expectatives.

Partim de la creença de l’infant com a persona capaç, amb unes potencialitats molt clares que es manifesten en espais o entorns apropiats, sovint lúdics. Per això donem molta importància al joc lliure, realitzant diferents propostes a les quals els infants poden decidir si hi volen participar o no. 

L’expressivitat motriu és la manera que cada infant té per manifestar el plaer de ser ell mateix, de construir-se d’una manera autònoma i de manifestar el plaer de descobrir i de conèixer el món que l’envolta. (B.Aucouturier)

5

Mans que recullen i contenen els límits

La llibertat i els límits són dos conceptes que van units. La llibertat permet a l’infant descobrir l’entorn i poder expressar-se i conèixer-se genuïnament. Però aquesta llibertat necessita d’una base segura que generi protecció i que permeti aprendre les normes i a gestionar la frustració.

Transmetre els límits amb delicadesa és una manera d’oferir a l’infant la possibilitat de descobrir la realitat exterior des de la seguretat.

 

Els límits no delimiten la creativitat, sinó que la desperten. (R.Wild)

P1200264.jpg
bottom of page